Alle vakantiewoningen beoordeeld met minimaal een 9,2
Rechtstreeks boeken voor de scherpste prijs
7 karaktervolle huizen

Mag je auto mee naar Schiermonnikoog?

Om maar snel antwoord te geven op de vraag: Nee, je auto mag niet mee naar Schiermonnikoog. Sinds 1968 mag je als toerist geen auto of ander motorisch voertuig meenemen op de overtocht naar Schiermonnikoog.

Dit kan enkel en alleen met een tijdelijke rijontheffing voor speciale gevallen, bijvoorbeeld om medische redenen. Deze speciale vergunning moet je aanvragen bij de gemeente Schiermonnikoog.

Meer over rijontheffing

 

Sinds 1968 een autoluw eiland

Het rijverbod dat in 1968 is doorgevoerd, is ingesteld om de prachtige natuur van het eiland te beschermen tegen beschadigende uitlaatstoffen. Op het eiland zelf rijden de inwoners ook zo min mogelijk. Iedereen die weleens op Schiermonnikoog is geweest, kan het beademen: het is een oase van rust. Hier draagt het verbod of gemotoriseerd verkeer zeker aan bij. 

In eerste instantie klinkt het natuurlijk erg vervevelend dat je jouw eigen auto niet mag meenemen, maar eenmaal aangekomen op het eiland zul je merken hoe fijn het eigenlijk is. Daarbij is het eiland ook niet onwijs groot en is alles prima te bereiken met de populaire fiets – en wandelroutes of in speciale gevallen de bus of zelfs de taxi.

Bijzonder geval? Ontheffing aanvragen is mogelijk!

Is het dan helemaal niet mogelijk om je auto mee te nemen naar Schiermonnikoog? Jawel. Alleen in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld medische indicatie, kun je een ontheffing van het rijverbod krijgen. Met deze speciale vergunning mag je wel je auto mee naar het eiland.

Deze ontheffing moet je ruim van tevoren aanvragen bij de gemeente Schiermonnikoog. Dit kun je doen door te bellen naar het telefoonnummer: (0)519 535050. Meer weten over de tijdelijke ontheffing? 

Heb je een ontheffing? Laat dit dan ook weten aan Wagenborg! Zij vertellen je alles wat je moet doen en wat er nodig is om je auto mee te nemen op de veerboot.

Meer over rijontheffing

Auto huren op Schiermonnikoog

Kun je dan wel een auto huren op Schiermonnikoog? Nee. Alhoewel het online lijkt of je wel een auto kunt huren op het eiland, is dit niet mogelijk. Autoverhuurbedrijven zijn er dus simpelweg niet op Schiermonnikoog. Is lopen, fietsen of met de bus nu echt niks voor jou? Dan kun je altijd nog een taxi bestellen! 

Veelgestelde vragen

Hoe verplaats je je op Schiermonnikoog? Op Schiermonnikoog kun je je verplaatsen met de bus, taxi, fiets of te voet.

Kun je een auto huren op Schiermonnikoog? Nee, je kunt geen auto huren op Schiermonnikoog.

Kun je zomaar een ontheffing aanvragen? Een ontheffing krijg je alleen met een geldige reden, bijvoorbeeld om medische redenen.

Met de auto de overtocht maken naar Schiermonnikoog?

Dus, wil je met de auto naar Schiermonnikoog? Dan heb je een speciale ontheffing nodig. Heb je geen recht op een speciale vergunning? Niet getreurd, Schiermonnikoog is een prachtig eiland en een oase van rust. Wordt één met de natuur en geniet van alle prachtige wandel- en fietsroutes!