Alle vakantiewoningen beoordeeld met minimaal een 9,2
Rechtstreeks boeken voor de scherpste prijs
7 karaktervolle huizen

Het eiland Schiermonnikoog

Schiermonnikoog (bijgenaamd ‘Lytje Pole’) is het kleinst bewoonde
Friese Waddeneiland, met 933 inwoners (per 1 januari 2018),
en is 20 kilometer lang en 4 kilometer breed. Het enige dorp
op het eiland heet ook Schiermonnikoog. De kleuren
van de eilander vlag zijn tweemaal het rood-wit-blauw
zoals de Nederlandse driekleur, met daartussen een groene strook,
verwijzend naar de natuur van Schiermonnikoog. Een aantal eilanders
spreekt nog de oorspronkelijke eilander taal, vereeuwigd
in het Eilander Wezzenbúek (woordenboek) én in het eilander volkslied.

Veel te beleven in ieder seizoen

Al reis je jaren over de wereld, de wadden blijven je altijd bij. Heerlijke ongerepte natuur. Karakteristieke wolkenluchten. Dagenlang over de stranden zwerven en vogels zien en horen. Laat de wind door je haren waaien. Rol je broek op en voel het water tussen je tenen. Ervaar de vrijheid, ruimte en magie van het eiland. Eb en vloed, de natuur bepaalt het ritme.  Vanuit onze vakantiehuizen kunt u heerlijke (strand-)wandelingen maken of stap op de fiets om het eiland te verkennen. Kilometers lange fiets-, wandel- en ruiterpaden voeren u door een schitterend bos- en duingebied. Plan een huifkar tocht voor het gezin, ga wadlopen, neem een verfrissende duik in zee of laat de kinderen lekker spelen aan het strand. Vooral het activiteitenstrand bij Paal 3 is onder jong en oud geliefd als plek om te vliegeren, strandzeilen en (kite)surfen.

Evenementen kalender

Nationaal Park

Schiermonnikoog is een dynamisch eiland waar de natuur haar eigen gang gaat. Vrijwel nergens anders zijn er op zo’n klein oppervlakte zoveel verschillende landschappen te vinden: bossen en duinen vol geurige bloemen, het oneindige strand, een uitgestrekte kwelder met ongerept uitzicht, wadplaten, de Westerplas en een polder boordevol vogels.

Met deze grote verscheidenheid aan landschappen, meer dan 300 vogelsoorten die jaarlijks het eiland bezoeken, en een enorme rijkdom aan zeldzame planten, is het geen wonder dat Schiermonnikoog sinds 1989 een Nationaal Park is. Het eiland behoort daardoor tot het selecte gezelschap van twintig Nationale Parken in Nederland die samen een beeld geven van de verscheidenheid aan natuurlijke landschappen die ons land te bieden heeft.

Eindeloos uitgestrekte stranden

De stranden van Schiermonnikoog worden tot de breedste van Europa gerekend en al jaren behoort het strand tot de 10 schoonste van Nederland. De zandbanken die voor de ondiepe kust ontstaan, verplaatsen zich in de richting van het eiland en groeien vast aan het strand, zodat het strand nóg breder wordt. De ondiepe kust maakt de Noordzee een mooie plek om in te zwemmen. Een deel van het strand is in het hoogseizoen zelfs bewaakt.

Geschiedenis van het eiland

De eerste bewoners van Schiermonnikoog waren naar verluid de Cisterciënzer monniken van het klooster Claercamp uit Friesland, die zich in de Middeleeuwen op het eiland vestigden. Het eiland dankt zijn naam aan deze in grijze pijen gehulde monniken. Schier = grijs , oog = eiland: grijze monniken eiland. Om deze monniken te eren is in 1961 het standbeeld van de Schiere Monnik op het Willemshof naast het gemeentehuis onthuld. Kunstenaar Martin van Waning maakte dit bronzen beeld, ons vakantiehuis “t Atelier” was zijn voormalig atelier! *

Eén van de beste eilanden in Europa

Voor ons is het geen nieuws. Maar zelfs CNN heeft Schiermonnikoog nu ontdekt.

Zij noemen het één van de beste eilanden in Europa om te ontsnappen aan de drukte en dichterbij de natuur te komen.’ CNN citeert dat er ‘weinig te doen is op het eiland.’ Dat klinkt op het eerste gezicht niet heel positief, maar ‘dat is precies de charme’. En daar zijn wij het helemaal mee eens.

Klik hier om het volledige artikel van CNN te lezen.

*Schiermonnikoog bestond in de 17e eeuw uit meerdere dorpjes, met als grootste dorp Westerburen. Het eiland “verdween” langzaam in zee aan de Westkant, dus werden de eilanders gedwongen zich in Oostelijke richting te verplaatsen. En zo ontstond het huidige dorp Schiermonnikoog, ook wel Oosterburen genoemd.

In opdracht van de familie Stachouwer, eigenaar in de 17e, 18e en deels 19e eeuw, kreeg het dorp in 1719 haar karakteristieke inrichting. De Streken (straten) werden van West naar Oost gebouwd, om de invloed van de wind zoveel mogelijk te beperken. De eerste bebouwing bestond uit twee rechte, evenwijdig aan elkaar lopende Streken: de huidige Voorstreek en Middenstreek. Aansluitend werd aan de Noordzijde de Langestreek ontwikkeld.*

*In het dorp staan vele prachtig gerestaureerde eilander huizen. Het oudste is huisje Marten uit 1721, aan de Middenstreek. Ter herinnering aan de walvisvaart in de periode na de Tweede Wereldoorlog staan midden in het dorp bij de Willemshof twee kaken van een blauwe vinvis, meegenomen door Klaas Visser, eilander en kapitein van de Willem Barentsz.